2020, október 31, szombat
   
Betűméret

Új határátkelők nyílhatnak a magyar-szerb határon

roszkeMagyar buszok eladásáról Szerbiába, új határátkelők nyitásáról, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, valamint a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal közös fejlesztéséről állapodtak meg a felek a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság mai hatodik ülésén, Budapesten.
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a bizottság magyar társelnöke az ülést hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai szövetségesének tekinti Szerbiát. A vegyes bizottság ülésén a felek megállapodtak abban, hogy közös projektum keretében korszerűsítik a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat.

 A felek támogatják a két ország közötti vállalati, önkormányzati együttműködést is. Ennek érdekében a gazdasági és iparkamarák létrehoznak egy magyar-szerb üzleti tanácsot, továbbá felkérik a két ország külgazdasági hivatalait a kölcsönös befektetési ösztönzéshez szükséges lépések megtételére.

Goran Knežević szerb mezőgazdasági miniszter, a bizottság szerb társelnöke hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok problémamentesek. Hozzátette, a további együttműködés erősítése érdekében folytatni kell a vegyes bizottsági üléseket.

Beszámolt arról, hogy fogadta őt Orbán Viktor kormányfő, aki ígéretet tett arra, hogy szavatolja a most megszületett megállapodásokban foglaltak megvalósítását. A szerb miniszter közölte azt is, hogy meghívta Szijjártó Pétert szerbiai látogatásra.

Szijjártó Péter három új határátkelő nyitását említette a szerb-magyar határon: Ásotthalom és Királyhalom, Röszke és Horgos, valamint Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között. Az új átkelők 2013-ban, illetve 2014 első felében nyílhatnak meg.

Ásotthalom és Királyhalom között egy teljesen új átkelő létesül. Magyar oldalon már kiépült az út a határig és folyamatban van a határellenőrzési infrastruktúra telepítése is. A szerb oldalon még mintegy 30 méternyi út hiányzik, ennek megépülése után várhatóan 2013 első negyedévében megnyílik az átkelő.

Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között a tervek szerint 2014 első felében létesül határátlépő. Ezzel a jelenleg meglévő ötről nyolcra bővül a szerb-magyar határon lévő határátkelők száma.

(Szeged Ma)

Megosztás

A nap idézete

"A hazaszeretet egy nemzetben az, ami a testben az egészség! Attól naggyá nő, anélkül elsorvad. Hazaszeretet nélkül nincs Nemzet, csak horda. A nagy nemzeteket az tette naggyá. A hazaszeretetet nem lehet magyarázni, mint nem lehet az egészséget, ami nélkül meghal a test. Mibelőlünk, magyarokból, – hát nem veszitek észre?! – hogy évtizedek óta próbálják azt kilopni, és vele egyetlen erőnket, a lelkünk önérzetét! Egyforma nemzeti kincsünk a vagyonunk, az eszünk, a becsületünk és az időnk! Ezeket a kincseket lopjuk mi meg mindennapi, apró hazaárulással!"

/Jászai Mari/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information