2020, szeptember 29, kedd
   
Betűméret

Új határátkelők nyílhatnak a magyar-szerb határon

roszkeMagyar buszok eladásáról Szerbiába, új határátkelők nyitásáról, a villamosenergia-hálózatok összekapcsolásáról, valamint a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal közös fejlesztéséről állapodtak meg a felek a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság mai hatodik ülésén, Budapesten.
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a bizottság magyar társelnöke az ülést hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai szövetségesének tekinti Szerbiát. A vegyes bizottság ülésén a felek megállapodtak abban, hogy közös projektum keretében korszerűsítik a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat.

 A felek támogatják a két ország közötti vállalati, önkormányzati együttműködést is. Ennek érdekében a gazdasági és iparkamarák létrehoznak egy magyar-szerb üzleti tanácsot, továbbá felkérik a két ország külgazdasági hivatalait a kölcsönös befektetési ösztönzéshez szükséges lépések megtételére.

Goran Knežević szerb mezőgazdasági miniszter, a bizottság szerb társelnöke hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok problémamentesek. Hozzátette, a további együttműködés erősítése érdekében folytatni kell a vegyes bizottsági üléseket.

Beszámolt arról, hogy fogadta őt Orbán Viktor kormányfő, aki ígéretet tett arra, hogy szavatolja a most megszületett megállapodásokban foglaltak megvalósítását. A szerb miniszter közölte azt is, hogy meghívta Szijjártó Pétert szerbiai látogatásra.

Szijjártó Péter három új határátkelő nyitását említette a szerb-magyar határon: Ásotthalom és Királyhalom, Röszke és Horgos, valamint Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között. Az új átkelők 2013-ban, illetve 2014 első felében nyílhatnak meg.

Ásotthalom és Királyhalom között egy teljesen új átkelő létesül. Magyar oldalon már kiépült az út a határig és folyamatban van a határellenőrzési infrastruktúra telepítése is. A szerb oldalon még mintegy 30 méternyi út hiányzik, ennek megépülése után várhatóan 2013 első negyedévében megnyílik az átkelő.

Bácsszentgyörgy és Hadikfalva között a tervek szerint 2014 első felében létesül határátlépő. Ezzel a jelenleg meglévő ötről nyolcra bővül a szerb-magyar határon lévő határátkelők száma.

(Szeged Ma)

Megosztás

A nap idézete

,,Az ember tervez, és tervez az ember egész életén keresztül, mind csak tervez. Ezt, meg azt. Mert szép az, tervezni. Az életben aztán úgysem az történik, amit az ember tervez, de az már szinte mindegy. A tervezésről úgysem szokunk le soha. A tervezés maga az élet. Addig él az ember, amíg tervezni tud. Mikor már az sincs meg, akkor... hát nincsen igazam?"

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information