2020, szeptember 19, szombat
   
Betűméret

Ellep a tenger bennünket?!

tengeráradásAz ENSZ előrejelzéseihez képest 60 százalékkal gyorsabban emelkedik a globális tengerszint, komoly fenyegetést jelentve a világ alacsonyan fekvő területeire nézve - figyelmeztet egy új tanulmány.

A katari Dohában hétfőn megkezdődött 18. ENSZ Klímaváltozási Konferenciához időzített jelentés szerint azonban a globális átlaghőmérséklet-emelkedés mértéke összhangban van az ENSZ forgatókönyvében feltüntetett értékkel. "A globális felmelegedés üteme nem lassult, és még csak el sem maradt az előzetes becslésektől" - mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, Stefan Rahmstorf, a potsdami Éghajlati Hatásvizsgáló Kutatóintézet munkatársa.

A szakemberek összevetették az ENSZ-előrejelzéseket és a valóságban mért adatokat az 1990-es évek elejétől kezdődően egészen 2011-ig bezárólag. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmány műholdas adatai szerint a globális tengerszint évente 3,2 milliméterrel növekedett az elmúlt harminc évben, mintegy 60 százalékkal meghaladva az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) által korábban felvázolt két milliméteres évenkénti értéket.

Az IPCC 2007-ben kiadott legutóbbi jelentése 18 és 59 centiméter közöttire becsülte a globális tengerszint-emelkedés mértékét erre az évszázadra, figyelmen kívül hagyva, hogy a grönlandi és antarktiszi jégtakarók felgyorsult olvadása jelentősen növelheti az óceánok vízmennyiségét. Az elmúlt évszázadban nagyjából 17 centiméteres növekedést mértek a kutatók.

Rahmstorf legjobb esetben is 50 és 100 centiméter közöttire becsüli a mostani évszázad folyamán végbemenő tengerszint-emelkedés mértékét, amelyet az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése tovább fokozhat. A magasabb globális hőmérséklet hatására több jég fog elolvadni a szárazföldi területeken, és növekedni fog az óceánok vízmennyisége.

Ennek következtében az alacsonyan fekvő területeknek - a csendes-óceáni szigetállamoktól és Bangladestől kezdve Tokióig és New Yorkig - a dühöngő hullámok és az erózió fokozottabb kockázatával, illetve a legsúlyosabb forgatókönyv esetén a teljes "elmerüléssel" kell szembenézniük.

(Origo nyomán)

Megosztás

A nap idézete

"Felrázó példátok elátkoz minden gyáva lemondást, emberi nagyságotok a jövő forrása, dicsőséges tetteitek az életet jelentik."

/Otto Wöhler tábornok/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information