2020, szeptember 29, kedd
   
Betűméret

Ennyit kell(ene) aludni a gyerekeknek

gyerekalvásA szülők ugyan néha kételkednek abban, hogy gyerekeik eleget alszanak, de egy friss tanulmány alapján az amerikaiak az orvosilag ajánlott időtartamot töltik alvással csecsemőkoruktól egészen kamaszkorukig.

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett amerikai tanulmány szerint a szakemberek attól féltek, hogy a gyerekek túl keveset alszanak az Egyesült Államokban, márpedig az alváshiány viselkedési problémákhoz vezet, és egészségügyi kockázata is van.

Kevés konkrét adat volt azonban arra, hogy valójában mennyit is alszanak a gyerekek, ezért Jessica Williams, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) végzős hallgatója országos felmérések adatbázisaiból gyűjtötte össze a szükséges információkat.

Az ötévenként ismétlődő felmérésekben 1997-től kezdődően követtek nyomon családokat. Az induláskor 2832 gyereket vontak be, a 2002-es és a 2007-es felmérésben pedig 2520, illetve 1424 gyerek adatai szerepeltek.

Az elemzés azt mutatta, hogy a 2 évesnél fiatalabb gyerekek naponta átlagosan 12-14 órát aludtak. Négyéves korra ez hozzávetőleg 11 órára csökkent, 10 éves korra pedig tíz órára. Tizenhat éves korukban a gyerekek átlagosan kilenc órát aludtak éjszakánként. A kutatásban nem találtak különbséget a fiúk és a lányok alvásidejében.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) ajánlása szerint a 2 év alatti gyerekeknek 12-14 óra alvásra van szüksége naponta, az iskoláskornál kisebbeknek 11-13 órára, a 10 és 17 év közöttieknek pedig 8,5-9,5 órára.

Maurice Ohayon, a Palo Altó-i Stanford Alvás Epidemiológiai Kutatóközpont igazgatója szerint erőssége a mostani tanulmánynak, hogy ugyanazoknál a gyerekeknél követték nyomon a napi átlagos alvásidő változását az évek során.

(Origo nyomán)

Megosztás

A nap idézete

,,Az ember tervez, és tervez az ember egész életén keresztül, mind csak tervez. Ezt, meg azt. Mert szép az, tervezni. Az életben aztán úgysem az történik, amit az ember tervez, de az már szinte mindegy. A tervezésről úgysem szokunk le soha. A tervezés maga az élet. Addig él az ember, amíg tervezni tud. Mikor már az sincs meg, akkor... hát nincsen igazam?"

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information