2020, szeptember 23, szerda
   
Betűméret

A lengyel "őszödi" botrány?

d0001DB93aad354698722A Wprost lengyel heti magazin közölte: megszerezte egy beszélgetés felvételét, amelyen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelenti, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok „mit sem érnek”, sőt „még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek”.

A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hét végén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik és milyen megbízásból rögzítették.

A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski akkori pénzügyminiszternek, hogy a lengyelek naivan azt hiszik, az Egyesült Államok növeli biztonságukat. Vulgáris nyelvet használva minősítette ennek értelmetlenségét és megjegyezte, hogy a lengyel-amerikai szövetség elidegeníti az oroszokat és a németeket.

A varsói külügyminisztériumban addig nem akartak megjegyzést fűzni az ügyhöz, amíg az egész beszélgetés meg nem jelenik, így azt sem erősítették meg hivatalosan, hogy Sikorski hangja hallható a felvételen. A Wprost hétfőn szándékozik közreadni a hangfájlokat.

Michal Lisiecki, a hetilap kiadója vasárnap a Twitter-oldalán elárulta, hogy a szóban forgó tavalyi találkozót a külügyminisztérium közelében egy étteremben tartották. A vendéglátóhelyet Varsóban dolgozó diplomaták is előszeretettel keresik fel munkaebédek-vacsorák céljából, aminek a jelenleg zajló lehallgatási botrány szempontjából lehet jelentősége.

Korábban már Marek Belka jegybankelnök és Bartolomiej Sienkiewicz belügyminiszter törvénytelenül lehallgatott beszélgetése és a Wprost szerkesztőségében végrehajtott éjszakai razzia szorult helyzetbe hozta Donald Tusk miniszterelnök kormányát. A központi bank elnöke és a miniszter arról beszélgetett, hogyan segíthetné a bank a kormányzó párt újraválasztását 2015-ben.

Megfigyelők szerint immár az előre hozott választások sem zárhatók ki. A nemzeti-konzervatív ellenzék vezére, Jaroslaw Kaczynski hétfőn a különböző ellenzéki pártokkal tárgyal egy bizalmatlansági indítványról a Tusk-kormánnyal szemben.

(MTI nyomán)

.

Megosztás

A nap idézete

„A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiasság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

/Gróf Széchenyi István/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information