2020, szeptember 20, vasárnap
   
Betűméret

A lengyel "őszödi" botrány?

d0001DB93aad354698722A Wprost lengyel heti magazin közölte: megszerezte egy beszélgetés felvételét, amelyen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelenti, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok „mit sem érnek”, sőt „még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek”.

A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hét végén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik és milyen megbízásból rögzítették.

A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski akkori pénzügyminiszternek, hogy a lengyelek naivan azt hiszik, az Egyesült Államok növeli biztonságukat. Vulgáris nyelvet használva minősítette ennek értelmetlenségét és megjegyezte, hogy a lengyel-amerikai szövetség elidegeníti az oroszokat és a németeket.

A varsói külügyminisztériumban addig nem akartak megjegyzést fűzni az ügyhöz, amíg az egész beszélgetés meg nem jelenik, így azt sem erősítették meg hivatalosan, hogy Sikorski hangja hallható a felvételen. A Wprost hétfőn szándékozik közreadni a hangfájlokat.

Michal Lisiecki, a hetilap kiadója vasárnap a Twitter-oldalán elárulta, hogy a szóban forgó tavalyi találkozót a külügyminisztérium közelében egy étteremben tartották. A vendéglátóhelyet Varsóban dolgozó diplomaták is előszeretettel keresik fel munkaebédek-vacsorák céljából, aminek a jelenleg zajló lehallgatási botrány szempontjából lehet jelentősége.

Korábban már Marek Belka jegybankelnök és Bartolomiej Sienkiewicz belügyminiszter törvénytelenül lehallgatott beszélgetése és a Wprost szerkesztőségében végrehajtott éjszakai razzia szorult helyzetbe hozta Donald Tusk miniszterelnök kormányát. A központi bank elnöke és a miniszter arról beszélgetett, hogyan segíthetné a bank a kormányzó párt újraválasztását 2015-ben.

Megfigyelők szerint immár az előre hozott választások sem zárhatók ki. A nemzeti-konzervatív ellenzék vezére, Jaroslaw Kaczynski hétfőn a különböző ellenzéki pártokkal tárgyal egy bizalmatlansági indítványról a Tusk-kormánnyal szemben.

(MTI nyomán)

.

Megosztás

A nap idézete

„Tévedés azonban azt gondolni, hogy aki kitart magyarsága mellett, azt mindenki elhagyja. Nem mindenki. Először is vagyunk már néhányan, ha szétszórtan is, de szellemileg csoportba verődve, akik nem hagyjuk cserben sem egymást, sem a magyar ügyet. Másodszor pedig, ami a legfontosabb: az Úristen sem hagy el, hanem mellettünk van!”

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information