2020, június 04, csütörtök
   
Betűméret

Történelmi filmhíradók II. rész

honved szabadkanNemrég új multimédiás sorozatot indítottunk útra szellemi menedékhelyünkön a Délhír Portálon.
 
A rendhagyónak számító új sorozatunkban olyan archív, eddig ritkán látott történelmi felvételeket mutatunk be, amelyek az 1931 és 1943 közötti időszak délvidéki történéseivel, eseményeivel foglalkoznak. A sok órányi film- és kultúrtörténeti kincs a Filmhíradók Online-on került először teljes egészében feldolgozva. Fontosnak tartottuk, hogy a filmhíradók közlésével a délvidéki nagyközönség elé tárjuk múltunk/történelmünk egy-egy elfeledett eseményét, pillanatát.
 
A Magyar Világhíradók felújítását és digitalizálását a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) végezte, az online archívum életre hívója pedig a Neumann Nonprofit Kft volt.
 
A magyar kenyér ünnepe (1941.augusztus)
Országra szóló ünnepség keretében tartották meg Szabadkán a felszabadult Délvidék első magyar termésének ünnepét. Bárdossy László miniszterelnök köszöntötte a magyar kenyér ünnepén megjelent kormányzói párt. „Messze északon a nemzet szemefénye, a dicsőséges magyar honvédség vér és élet latba vetésével harcol hazánk biztonságáért és egy új, igazságos európai rendért, amelyet ármány és felzaklatás nem fenyeget többé. Mi itt meghatott lélekkel álljuk körül a felszabadított Délvidék … Isten áldotta kegyét.” [Horthy Miklós beszéde:] „Örömmel szegem meg ezt a kenyeret, jelképét a magyar kenyérnek, melyből kicsinyek, nagyok, szegények, tehetősnek mindig egyformán jusson bőségesen. Az Isten áldása legyen a földművelő nép munkáján!” Hódoló felvonulás Magyarország kormányzója előtt.
 

A felújított szabadkai vasútállomás átadása (1942. július)


Varga József kereskedelem-, közlekedés- és iparügyi miniszter átadta a forgalomnak a korszerűsített és átalakított szabadkai pályaudvart. A 66 év előtt épült állomásépületet a szerbek a 22 esztendős megszállás alatt teljesen elhanyagolták, a honvéd csapatok bevonulása előtt pedig minden forgalmi berendezését felrobbantották. Az átalakítási munkák 400.000 pengőbe kerültek. A miniszter és kísérete megtekintette a Szabadkától 6 kilométerre fekvő Palicsfürdőt.

 
Korábbi videóink ide kattintva tekinthetőek meg: Történelmi filmhíradók I.
 
.

Megosztás

A nap idézete

„A magyar nemzet a hősiesség, a lelki nagyság és a méltóság arisztokráciája. Mikor fogjuk adósságunkat ez áldott nemzet iránt leróni, mely a Nyugatot megmentette? Vajha a francia történetírás leróhatná már egyszer hálájának adóját a magyarsággal, a nemzetek hősével szemben. E nemzet hősi példájával felemel és megnemesít minket. A magyar hősiesség magas erkölcs megnyilatkozása.”

/Jules Michelet/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information