2019, október 24, csütörtök
   
Betűméret

Történelmi filmhíradók II. rész

honved szabadkanNemrég új multimédiás sorozatot indítottunk útra szellemi menedékhelyünkön a Délhír Portálon.
 
A rendhagyónak számító új sorozatunkban olyan archív, eddig ritkán látott történelmi felvételeket mutatunk be, amelyek az 1931 és 1943 közötti időszak délvidéki történéseivel, eseményeivel foglalkoznak. A sok órányi film- és kultúrtörténeti kincs a Filmhíradók Online-on került először teljes egészében feldolgozva. Fontosnak tartottuk, hogy a filmhíradók közlésével a délvidéki nagyközönség elé tárjuk múltunk/történelmünk egy-egy elfeledett eseményét, pillanatát.
 
A Magyar Világhíradók felújítását és digitalizálását a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) végezte, az online archívum életre hívója pedig a Neumann Nonprofit Kft volt.
 
A magyar kenyér ünnepe (1941.augusztus)
Országra szóló ünnepség keretében tartották meg Szabadkán a felszabadult Délvidék első magyar termésének ünnepét. Bárdossy László miniszterelnök köszöntötte a magyar kenyér ünnepén megjelent kormányzói párt. „Messze északon a nemzet szemefénye, a dicsőséges magyar honvédség vér és élet latba vetésével harcol hazánk biztonságáért és egy új, igazságos európai rendért, amelyet ármány és felzaklatás nem fenyeget többé. Mi itt meghatott lélekkel álljuk körül a felszabadított Délvidék … Isten áldotta kegyét.” [Horthy Miklós beszéde:] „Örömmel szegem meg ezt a kenyeret, jelképét a magyar kenyérnek, melyből kicsinyek, nagyok, szegények, tehetősnek mindig egyformán jusson bőségesen. Az Isten áldása legyen a földművelő nép munkáján!” Hódoló felvonulás Magyarország kormányzója előtt.
 

A felújított szabadkai vasútállomás átadása (1942. július)


Varga József kereskedelem-, közlekedés- és iparügyi miniszter átadta a forgalomnak a korszerűsített és átalakított szabadkai pályaudvart. A 66 év előtt épült állomásépületet a szerbek a 22 esztendős megszállás alatt teljesen elhanyagolták, a honvéd csapatok bevonulása előtt pedig minden forgalmi berendezését felrobbantották. Az átalakítási munkák 400.000 pengőbe kerültek. A miniszter és kísérete megtekintette a Szabadkától 6 kilométerre fekvő Palicsfürdőt.

 
Korábbi videóink ide kattintva tekinthetőek meg: Történelmi filmhíradók I.
 
.

Megosztás

A nap idézete

„Tévedés azonban azt gondolni, hogy aki kitart magyarsága mellett, azt mindenki elhagyja. Nem mindenki. Először is vagyunk már néhányan, ha szétszórtan is, de szellemileg csoportba verődve, akik nem hagyjuk cserben sem egymást, sem a magyar ügyet. Másodszor pedig, ami a legfontosabb: az Úristen sem hagy el, hanem mellettünk van!”

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information