2020, május 31, vasárnap
   
Betűméret

Nagyszombat, a nagyhét utolsó napja

húsvéti gyertyaNagyszombat, latinul sabbatum sanctum, vagyis szent szombat, a göröknél „szent és nagy szombat”, az Úr sírban pihenésének emléknapja. Ma délben ért véget a negyvennapos nagyböjt.

Eredetileg ezen a napon nem volt semmiféle szertartás, - Krisztus a sírban nyugszik. Az ókorban ezen az éjjelen keresztelték meg a hitújoncokat, akik a keresztség vizében Krisztussal együtt új életre támadnak.

A keresztelést jelképes szertartások (tűzszentelés, húsvéti gyertya szentelése - ezek mind a feltámadott Üdvözítőre és a világ világosságára vonatkoznak), valamint olvasmányok (a próféciák) előzték meg, amelyek a megkeresztelendőket közvetlenül előkészítették a keresztelésre. A keresztelés szertartását a keresztelő kápolnában végezték, ahol megszentelték a keresztvizet, majd a keresztelés után a Mindenszentek litániáját énekelve visszatértek a templomba, és elmondták az új keresztényekért a hálamisét, amely egyben első üdvözlet volt a feltámadt Üdvözítőhöz.

Mivel a tizedik században már csak gyermekeket kereszteltek, a nagyszombati szertartások délutánra csúsztak elő és ekkor végezték a késő középkorig, amikor a szertartásokat reggelre tették. A szentéletű, ám sokat betegeskedő XII. Pius pápa – akit ekkortájt már a legmagasabb egyházi körökbe beszivárgott liberális teológusok vettek körül - 1955-ben helyezte vissza ismét az éjszakai órákra. Magában a római rítusban is ekkor hajtották végre az első változásokat. A konzervatív teológusok ezekben a változásokban látják a liberális „katolikusok” első csapását, amit az ősi római liturgia teljes szétzúzásának érdekében elkövettek.

A nagypénteki gyász és némaság után felcsendülő orgonaszó és allelujás ének győzzön meg minket arról, hogy minden nagypéntek és sírbatétel után feltámadás következik. Ezen az éjszakán hálásan gondolunk vissza arra, hogy a keresztségben mi is új életre támadtunk, és „amint az Atya dicsősége feltámasztotta Krisztust a halottak közül, éppúgy mi is új életben járjunk”. (Róm 6,4)

U.Z.

.

Megosztás

A nap idézete

"A hazaszeretet egy nemzetben az, ami a testben az egészség! Attól naggyá nő, anélkül elsorvad. Hazaszeretet nélkül nincs Nemzet, csak horda. A nagy nemzeteket az tette naggyá. A hazaszeretetet nem lehet magyarázni, mint nem lehet az egészséget, ami nélkül meghal a test. Mibelőlünk, magyarokból, – hát nem veszitek észre?! – hogy évtizedek óta próbálják azt kilopni, és vele egyetlen erőnket, a lelkünk önérzetét! Egyforma nemzeti kincsünk a vagyonunk, az eszünk, a becsületünk és az időnk! Ezeket a kincseket lopjuk mi meg mindennapi, apró hazaárulással!"

/Jászai Mari/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information