2018, július 18, szerda
   
Betűméret

,,Választást nyújtunk a hitehagyott, elcsigázott embereknek" - Interjú Horváth Dániellel, az MRM 23 éves önkormányzati képviselőjével

Horvath Daniel kongresszusxAz oromhegyesi Horváth Dániel mindössze 23 éves, és a Magyar Remény Mozgalom (MRM) tanácsnokaként a legfiatalabb képviselő Magyarkanizsa Község Képviselő-testületében, ahova a tavalyi választásokon jutott be az MRM önkormányzati listavezetőjeként. A magánéletben építkezési vállalkozóként dolgozik, sok időt tölt úton Szerbia-szerte. Jelenleg Oromhegyesen él, kedvesével együtt. Egy év telt el a választások óta. Őt kérdezzük arról, hogy ilyen ifjúként miként vélekedik a politikáról, a község helyzetéről, az ellenzéki életről, az MRM-ről és a jövőről.

Hogyan kerültél közel az MRM-hez és egyáltalán  a politikához?

Az egész akkor kezdődött,amikor 16 évesen elkezdtem a középiskola első osztályát Szabadkán. Ott nagyon hamar megismerkedtem nemzeti érzelmű fiatalokkal, és bennem is kezdett megerősödni az identitástudat, de még amúgy tudatomon kívül történt mindez. Később azonban középiskolás éveim alatt engem is értek kisebb-nagyobb nemzeti alapú atrocitások, beszólások és akkor megértettem, miért is jó, ha az embernek van kiforrott és erős identitástudata. Ezek után döntöttem úgy, hogy tenni akarok valamit a délvidéki magyarságért. Sokáig gondolkoztam, mi is állna hozzám a legközelebb, míg nem egy ismerősöm felkért, hogy csatlakozzam a legnagyobb délvidéki magyar párthoz, aminek én végül nemet mondtam, mert úgy gondoltam, nem egészen egyezek a politikájukkal és módszereikkel. Nem sokkal ezután ellátogattam az MRM honlapjára, olvasgattam, megtetszett a párt tevékenysége, céljai és úgy döntöttem, jelentkezem a soraikba. Mivel éppen tagfelvételt tartottak, így nagyon hamar el is fogadták a jelentkezésemet.

Miként élted meg az első nagy választásokat, amelyeken magad, mint községi listavezető indultál?

Miután tagja lettem az MRM-nek még három hónap sem telt el, és kezdődött is a kampány. Bevallom, nekem ez kicsit gyorsan jött ,mert alig váltam taggá, máris egy komoly feladat hárult rám, de belevágtam. Először is községi listát állítottunk, amin én, mint listavezető indultam a választásokon. Ez igazán megtisztelő dolog volt a számomra, bár hitetlenkedtem kicsit, mivel még teljesen ismeretlen voltam az emberek számára. Kezdődhetett a támogatói aláírások gyűjtése, ami nem ment könnyen, mert késve kezdtük, és az emberek java már aláírt más pártoknak, vagy egyáltalán nem is érdekelte őket a választás. Végül az utolsó pillanatban sikerült átadnunk az aláírásokat a listánkkal együtt. Ezután jöhetett a reklám, a programunk bemutatása a szórólapok és plakátok segítségével, illetve a közterületeken az emberekkel való beszélgetés. Amikor eljött a választás, napközben pozitív visszajelzéseket kaptam az emberektől, és kezdtem bizakodó lenni. Este, amikor megkaptuk a végleges eredményeket, megkönnyebbülten vettem tudomásul, hogy az első választásunkon az MRM-nek sikerült képviselőt szereznie az önkormányzatban. Nem sok hiányzott a második mandátumhoz. A nagy magyar párt mellett egyedüli magyar pártként méretkeztünk meg.

Horvat Daniel eskutetel

Horváth Dániel eskütétele a magyarkanizsai képviselő-testület alakuló ülésén

Milyen a légkör és a hatalmi felállás a községi képviselő-testületben? Kivel tudtál eddig együttműködni?

A választások után mindenki nagy meglepetésére elég érdekesen alakultak az erőviszonyok Magyarkanizsán. Miután tiszta képet kaptunk, hogy melyik pártból hány képviselő jutott a községi képviselő-testületbe, megkezdődtek a pártok közötti egyeztetések arról, hogy ki-kivel együttműködve tudna hatalmi koalíciót alkotni. Hamarosan kezdett is kirajzolódni egy lehetséges felállás, amelyben az MRM egy képviselője is helyet kapott volna, tulajdonképpen akár a mérleg nyelvét is képezhettük volna, de akkor az egyik párt kihátrált a szóban foglalt megegyezésből, és végül a Vajdasági Magyar Szövetség, a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga hatalmi koalíciója állt fel. Nekünk tehát nem maradt más csak, hogy  ellenzékből próbáljunk meg harcolni egy élhetőbb Magyarkanizsáért. Ezért nem sokkal később az MRM képviselőjeként egy frakcióba kerültem a Válassz Utat képviselő csoporttal a hatékonyabb együttműködés érdekében.

Melyek azok az ügyek és témák, amely kapcsán az MRM nevében felemelted a szavad?

Volt már több olyan napirendi pont is, amiben kifejtettem nemtetszésemet, ilyen volt például a 2013-as költségvetési tervezet. Nemrégiben pedig a Magyarkanizsai Könyvtárba választottunk elnökségi tagokat, amire az MNT már előtte megküldte a javaslatait, de ezek az emberek mind VMSZ-közeli személyek voltak, és ezt nem hagyhattam szó nélkül. Ugyanakkor, a  magyarkanizsai laktanya árverésre bocsájtása előtt is kifejtettük a véleményünket, hogy miképpen lehetne nagyobb haszna a polgároknak a létesítményből. A községi hatalom több véleménykorlátozó intézkedésével kapcsolatban is felemeltem a hangomat.

Bővebben (szerk.):

Véleménynyilvánítási korlátozásokkal indított az új magyarkanizsai hatalom

Ez még véletlenül sem beruházásbarát lépés!

Nehéz-e tapasztalat nélkül és a legfiatalabb képviselőként megállni a helyed a testületben?

Horvath Daniel fotoŐszinte leszek:  igen, nehéz. Amikor  jelentkeztem a pártba, rá sem mertem gondolni, hogy kevesebb, mint hat hónap alatt egy ilyen megtisztelő szerepet tölthetek be. Habár tapasztalat hiányában igen nehéznek éreztem az elején, de úgy gondoltam, hogy mások sem az anyjuk hasában kezdtek el közélettel foglalkozni, úgyhogy nem éreztem rosszul magam amiatt, hogy új vagyok még. A választások óta eltelt egy évben sikerült némi tapasztalatot is szereznem, mivel több emberre is számíthattam, ha kérdéseim támadtak. Úgyhogy, azt hiszem, a kezdeti nehézségeken már túl vagyok.

Milyen fő célokért küzd az MRM községi helyi szervezete?

Először megemlíteném a legégetőbb problémát a községben, a Branter kft-t. Úgy gondolom, ez a helyzet ami itt kialakult a szemételszállítással kapcsolatban, az már tarthatatlan. Aki nem hajlandó fizetni nekik, attól lefoglalnak bármit, ami mozdítható. Sőt, olyan esetről is hallani lehetett, hogy volt akinek a házát táblázták meg. Ez, úgy gondolom, nem mehet így tovább, hogy bárki is az utcára kerüljön azért, mert nem fizette a szemételszállítást. A másik fő célunk a munkanélküliség visszaszorítása lenne, az elmúlt időszakban ugyanis ijesztő méreteket öltött az elszegényedés. A harmadik fő célunk pedig a közbiztonság javítása a község területén. A téli időszakban ugyanis nagyon elszaporodtak a vagyon elleni bűncselekmények, ezért szükség lenne nagyobb rendőri jelenlétre a falvakban is, és az MRM által már javasolt polgárőrség bevezetésére.

Hogyan látod a magad, illetve a pártod jövőbeli lehetőségeit a helyi, illetve a tartományi politikai színtéren?

Én mindenképpen azt mondom, hogy van okunk az optimizmusra. Hiszen mi egy fiatal és lendületben lévő pártnak a tagjai vagyunk. Ha jobban belegondolunk, mi három év alatt komolyabb eredményeket tudtunk elérni a semmiből, mint a legtöbb délvidéki magyar párt, amelyek már több mint tíz éve léteznek. Ebből már látszik, hogy igen is van helyünk Délvidék politikai színterén. Ám ezzel nem érhetjük be, folytatnunk kell a kemény munkát, hogy bebizonyítsuk az elcsigázott, hitevesztett embereknek, mi képesek vagyunk változásokat hozni szülőföldünkön. Említenék egy példát: Az MRM az egyetlen párt, aki nyíltan síkra száll az autonómiáért és ugyanazt követeli a délvidéki magyar közösségnek is, mint amit a koszovói szerbek már megkaptak Koszovón. A legnagyobb magyar párt pedig ,,kiegyensúlyozottságról, békességről és lassú víz partot mos politikáról beszél.” Pedig csak a területi autónómia szavatolhatná hosszú időre a magyarság megmaradását és fejlődését, fellendülését a Délvidéken.

T. T.

.

Megosztás

Hozzászólások   

 
0 #6 Vajdasági Ember Y-m-d H:i
Idézet - Elitista:
megvásárolta volna az említett ingatlant, főleg nem 750.000 euróért, ha az álltalad leírtakat feltételként szabták volna. Bizonyára ismeretes tény számodra, hogy feltételek nélkül is milyen nehéz ingatlant eladni Magyarkanizsán. Azt az állításodat viszont nem értem, hogy mitől lenne más egy ingatlan megítélése, ha az magán vagy ha önkörmányzati tulajdonban van?

Végezetül pedig, ha figyelmesen végighallgattad Nyila polgármkester úr válaszát, ahol hallhattad, h Ő kitért arra is, hogy a telek árának egy részét épp munkahelyteremtésre szándékozza fordítani az önkormányzat, ergó nem csak elviekben, hanem gyakorlatiakban is gondoskodik ,,mások zsebeiről".


mert eddig a nyilas mit is tett az emberekért?

nem azért a 250 városházán dolgozóért, hanem azért a 23 ezer emberért aki a kanizsa községben él !???

már unalmas a pofája, még is muszáj tűrnünk, de ha elszakad a kötél, akkor megy az összes lopó a süllyesztőbe !
Idézet
 
 
0 #5 Elitista Y-m-d H:i
Véreb, bocsánat, h elírtam a neved nem volt szándékos. :oops:

Viszont nem gondolom, hogy bárki is megvásárolta volna az említett ingatlant, főleg nem 750.000 euróért, ha az álltalad leírtakat feltételként szabták volna. Bizonyára ismeretes tény számodra, hogy feltételek nélkül is milyen nehéz ingatlant eladni Magyarkanizsán. Azt az állításodat viszont nem értem, hogy mitől lenne más egy ingatlan megítélése, ha az magán vagy ha önkörmányzati tulajdonban van?

Végezetül pedig, ha figyelmesen végighallgattad Nyila polgármkester úr válaszát, ahol hallhattad, h Ő kitért arra is, hogy a telek árának egy részét épp munkahelyteremt ésre szándékozza fordítani az önkormányzat, ergó nem csak elviekben, hanem gyakorlatiakban is gondoskodik ,,mások zsebeiről".
Idézet
 
 
+2 #4 Véreb Y-m-d H:i
Véreb a nevem, és nem Veréb. :lol:
De nem baj. :-)
Nos, Te eladhatod a házadat, az magánügy, azonban az önkormányzat az más tészta. Elvileg nem csak a saját zsebéről kellene, hogy gondoskodjon. Elvileg...
Idézet
 
 
-1 #3 Elitista Y-m-d H:i
Veréb, talán te sem gondolod komolyan, hogy ha pl. valaki megvásárolná az eladásra kínált házadat, akkor te beleszólhatnál, hogy hogyan rendezheti azt be, és hogy hány gyermeke legyen. Ugyan...

Örüljünk neki, hogy vki pénz fektetett be kanizsán és hogy beruházásban gondolkodik. Úgy gondolom, hogy ha csak 10 munkahelyet teremt az is örvendetes lesz.

Gondolkodj el a Tondach privatizációján , jött egy külföldi és elbocsájtotta a fele munkást, ráadásul a profitot minden évben kiviszi az országból...
Idézet
 
 
+2 #2 Véreb Y-m-d H:i
Talán inkább arról van szó, hogy az új tulajdonos nem igazán fog tudni munkát adni a helyieknek, mivel sima logisztikával foglalkozik (raktározás, anyagszállítás stb.), amely során kevés élő munkaerőre lesz szükség, így pedig éppen a helyi lakosoknak nem lesz szinte semmi hasznuk se az egész beruházásból. Az eladáskor, akár valamilyen kedvezmény fejébe, kötelezni kellett volna a vállalkozót, hogy egy bizonyos számú új munkást foglalkoztasson .
Idézet
 
 
+2 #1 elitista Y-m-d H:i
Dani, (a felvétel alapján) véleményem szerint a tegnapi KKT felszólalásod egész jól sikerült. Érthetően és összeszedetten beszéltél. Viszon az kissé furcsa volt számomra, hogy mint az MRM képviselője inkább egy külföldi tökésnek adtad volna oda ingyen és bérmentve a volt kaszárnya területét egy törzsgyökeres magyarkanizsaiv al szemben, aki ráadásul ezért, még ki is fizet 750.000 eurót. Ezekre a dolgokra kicsit jobban figyelj oda, mivel túl nagy labda... ;-)
Idézet
 

A nap idézete

„Mindenkinek a maga helyén vannak kötelességei és bármilyen kicsinyek legyenek azok, fontos, hogy jól végezzük azokat."

/Teleki Pál/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information