2018, július 18, szerda
   
Betűméret

“A magyar rock zene nagyon egyedi és világszínvonalú!” – Interjú a délvidéki Fekete Bárány zenekarral

540362 421642701188829 276843587 nA Fekete Bárány délvidéki magyar rock zenekar, amely a vészterhes kétezres év környékén jött létre. Sajnos, nagyon kevés magyarul zenélő és alkotó hazai rock zenekar maradt meg, illetve létezik. Maguk is arra törekszenek, illetve buzdítanak, hogy ez a helyzet megváltozzon. Az interjúból kiderül az is, hogy ennyi idő után is a zene szeretete és üzenete maradt számukra a mérvadó. Sem a pénz, sem a hírnév lehetősége nem részegítette meg őket, ami nagy tett a mai elkorcsosulandó társadalmunkban. A bandát jelenleg a következő zenészek alkotják: Szánkó Jimmy – ének, Horváth Péter – gitár, Gordán Julián – gitár és háttérvokál, Kovács Zsolt – basszusgitár, Sebők "Szintiboy" Szabolcs – billentyűk, Zsomolya "Paci" Endre – dobok.

1. Kik vagytok, mi a névjegyetek és hogyan jellemeznétek a bandátokat?

Egy marokonyi egyszerű srác vagyunk, akik a zenén keresztül szeretnék egy picit jobbá tenni ezt a zord és kiüresedett világot, s valami pozitív üzenetet közvetíteni az emberek felé, elmondani hogy az út amin az emberiség halad nem a jó út, és, hogy addig változtassanak, amíg még lehetséges. A zene az eszköz, melyen keresztül az üzenet eljut másokhoz, a Fekete Bárány pedig ami formába önti az üzenetet, hogy az emberek befogadják. A Fekete Bárány azért jött létre, hogy a zene nyelvén elmondja mindazt, amit közölni szeretnénk, mindazt, amit fontosnak tartunk megosztani másokkal is.

2. Mikor jöttetek létre és kik, illetve milyen emberek alkotják az együttest? Volt-e zenész csere időközben? Ha igen, mi volt ennek az oka?

A banda valamikor a kétezredik év elején jött létre, a délszláv háború alatt, abban az időben, mikor a vajdasági emberek számára mindennapos volt a rettegés és a kilátástalanság érzése. Abban az időben, amikor vadászbombázók takarták el az eget, s amikor sokaknak bújkálniuk kellett, nehogy elvigyék őket egy olyan háborúba, amelyhez semmi közük nem volt, és amelynek semmi értelme nem volt. Nem mintha bármilyen háborúnak lenne értelme. Öt adai srác (Szánkó Jimmy, Erős "Szergej" Szabolcs, Kurcinák "Tapír" Attila, Gecse "Dinnye" Zsolti és Adankó "Szöcske" Szabolcs) alapította a bandát. Mindannyian zenéltünk már pár helyen, de ezzel a bandával kezdtünk saját dalokat írni, miután Jimmy megírta a Mit remélhetek? és a Pénz nélkül című dalokat. S nem sokkal ezután megjelentettük a Mit remélhetek? című albumunkat is. Mindannyian egyszerű vidéki srácok voltunk, akik szerettek zenélni, és azt hitték, megválthatják a világot egy szál gitárral. Hát, így kezdődött. Azóta sok idő eltel, voltak nagy kihagyások is, a bandatagok is alaposan kicserélődtek. 

601193 490280884354349 1174982755 n

Az eredeti Bárány, amelyet az előbb emlitett öt tag alkotott. Közülük gyakorlatilag már csak Jimmy játszik a bandában. Szergej jelenleg a Nevergreen sorait erősíti. Dinnye és Szöcske már nem zenélnek. Attila még aktívan zenél, egykori gitárosunkkal Palusek Erikkel és a nagy Bárány rajongó Sóti Julival alapítottak egy triót, amellyel - ha jól tudom - autentikus törzsi dalokat játszanak. El is nyertek nemrég valamilyen zenei díjat. Elég sokan megfordultak egyébként a Bárányban. A dobosok közül megemlíteném Dimović "Lacika" Lászlót, aki a koncertezős időszakban támogatta a Bárányt virtuóz dobjátékával. Ő egyébként roma származású, és az egyik legjobb ember, akit valaha ismertem.

Az új Bárány talán 1-2 ével indult el hódító útjára, mikor egy Lázár Krisztián nevű fazon (a Bárány valamikori állandó gitárosa), addig nyúzta Szánkó Jimmy agyát, hogy végül ráállt a zenekar újraalakítására. Annak idején Jimmy lépett ki a zenekarból, máig tisztázatlan okokból. Dobosnak öreg punker barátjukat kérték fel, Zsomolya "Paci" Endrét. Ez lett az alapfelállás. Utána kipróbáltunk pár embert és végül gitáros posztra Horváth "Nem olyan Homár" Péter került, aki egy nagyon jófej srác, és szereti a klaszikus rock és heavy metal zenét, ami nálunk nagyon jó pont. Egyébként a srác dobosként is jól nyomja, van egy másik zenekara is, ahol börtönrockot játszanak. Basszusgitárost nem volt könnyű találni, ezért úgy döntöttünk, beveszünk egy srácot, aki életében akkor fogott először hangszert a kezébe. Ez merész, de jó döntés volt, mert iszonyat szorgalommal csinálta a dalokat, és végül már pontosabban játszott, mint mi magunk. Mondjuk ,nem nehéz pontosabban játszani, mert nem arról vagyunk híresek, hogy tökéletesen lenyomjuk a koncerteket. Ő Lázár Ervin. A banda már összeállt, de azt gondoltuk, jól jönne még a csapatba egy piszkosul fiatal srác is, hogy a fiatalok is meghallgassák a zenénket. Kerestünk hát egy 15 éves kezdő billentyűst, megtanítottuk az akkordokra, meg néhány roksztáros cselre, és azóta ő nyomkodja nálunk a billentyűket. És, hát imádják a lányok. Egyébként híres arról is, hogy mikor egy lánnyal birkózik, képes bármeddig visszatartani a magvait. Belegondolni se merek, mennnyi lehet már a tárában. 

525961 421642994522133 1007734566 n

Ezzel a csapattal koncerteztük végig tavaly Délvidéket. Sok bulit megcsináltunk, rengeteget hülyültünk. Szinte minden héten koncerteztünk. Voltunk Magyarországon is, például a RockTusa Fesztiválon, ahol el is hoztuk a közönségdijat. Amit mondjuk azóta se kaptunk el, ami maga a nyeremény, egy album felvétele lett volna. De nem baj, mert amúgy is kisorsoltuk volna. Most kis pihenőt tartunk, meg csináljuk az új dalokat. Mindenki elég elfoglalt, így ritkán jut időnk zenélni, de a Bárány ilyen zenekar, nem a zenéből akarunk megélni. Ennek köszönhetően nem kell eladni sem magunkat.

3. Mi a helyzet a saját zenékkel? Milyen rock hangzást részesítetek előnyben? Esetleg, van-e kiemelt kedvenc együttesetek, előadótok?

A Bárány mindig is nagy hangsúlyt fektetett a saját dalokra. Hisz nagyrészt azért zenélünk, hogy adjunk, azaz mondjunk valamit az embereknek. A szövegek kiemelten fontosak, végül is a zenét építjük a szövegek köré, és nem fordítva, ahogy általában lenni szokott. Minden dalunkat le lehet tölteni az internetről, a Facebook oldalunkról, vagy megtekinteni és meghallgatni a YouTube-on. Már a kezdetektől azt valljuk, hogy a zene mindenkié, mi nem akarunk pénzt csinálni ebből. És mivel nem a zenéből élünk, ezt meg is tehetjük. Természetesen, mindannyian felnőttünk valamilyen zenén, de igazából nem emelnék ki senkit. A magyar rock zenék (nem a mai modern) nagy hatással voltak ránk. A magyar rock zene világszínvonalú és nagyon egyedi.

251001 223787357641032 5085864 nFekete Bárány és Kalapács József

4. Vannak-e terveitek a jövőre nézve, vagy ,,éltek bele a holnapba"? Ha vannak, milyen konkrétumokról van itt szó?

Nem mondanám, hogy különösebb terveink lennének, de nem is élünk bele a holnapba. A Bárányba mikor belép valaki mindig elmondjuk neki, hogy ha ebből akar megélni, akkor másik zenekart keressen, mert mi önmagunk akarunk maradni, és nem kívánunk csatlakozni a mai modern zenekarok pénzhajhászó táborához. Ahogy a tagok változnak, a Bárány is változik valamelyest, de a lényeg ugyanaz marad: A zenén keresztül üzenni és nevelni!

Mondjuk, a fiatal tagok lázadnak kicsit ez ellen, ők még nem értik, hogy amint egy zenekar egy kiadóhoz kerül vagy támogatott lesz, a zenekar többé már nem mondhatja azt, amit mondani akar, és a zene sem lesz már annyira őszinte. Nézzétek meg, mi megy a médiában. Szánalmas. Egyébként Jimmyt tavaly meg idén is meghívták a Voice című tehetségkutató műsorba. Nagyon akarták, hogy induljon, már az egész családját fel akarták költöztetni Budapestre, fizettek volna szinte mindent neki, csak menjen. De Jimmy nem ment. Miért nem? Egyszerűen csak annyit mondott, hogy a zene nem eladó. Mondjuk, Jimmyt ismerve elég gyorsan ki is rakták volna a szűrét a műsorból. Nem az az irányítható fajta. 

5. Hogy látjátok a rock zene helyzetét Délvidéken, illetve a magyar rock szerepét a délvidéki magyar ifjúság köreiben? Hanyatlik, stagnál vagy felfelé tör?

A rockzene, mármint a klasszikus rockzene az egész világon sokat vesztett az erejéből és a hitelességéből. Elég sok nagy zenekar újjáalakult mostanában és turnéznak ezerrel. De ez már nem az ami egykoron volt. Délvidéken alapból nem sok rockzenekar volt, most meg főként alig vannak. Olyan zenekarok pedig akik magyarul énekelnek saját számokat, hát, talán még a fehér hollónál is ritkábban fordulnak elő. Pedig pont az a lényeg, hogy magyarul szólaljunk meg, hiszen a saját népünknek a saját nyelvünkön tudjuk átadni a legteljesebben azt,amit mondani szeretnénk. Csak a mostani zenekarok nem adni akarnak, hanem elvenni. Pénzt, hírnevet, nőket. Ezért angolul énekelnek. Talán azt hiszik, így nagyobb lehetőségük van kijutni nagy kiadókhoz és nagy fesztiválokra. Lehet ez így is van, csak akkor ezek a zenekarok nem utat mutatnak, hanem egyszerűen csak szórakoztatnak. Mint a bohócok a cirkuszban. Hisszük hogy a klasszikus rockzenének van jövője, hisz a rock nem most bújt elő a varázskalapból.

545621 421642964522136 1598448120 n6. Mit üzennétek a rajongóitoknak a DélHír Portálon keresztül?

Nehéz időket élünk, épp ezért tartsatok ki és tartsatok össze! Csak akkor van esélye egy népnek, egy csoportnak, ha összefognak. Nagyon fontos hogy szeressétek és elfogadjátok egymást. De más nemzeteket is. Viszont nem kell megalkudni. És ne higgyetek a politikusoknak, legyenek azok bármilyen párt vagy nemzet tagjai. Talán akad még őszinte politikus, de a politikát átszövi az érdek és a pénz, ezért minden politikus kompromisszumokra kényszerül.

A Ti erőtök egymásban van és legfőképpen az Istenben! Isten nélkül mind apró porszemek vagyunk! Ezt ne felejtsétek! És azt is véssétek az eszetekbe, hogy amíg magyar magyart ver, addig a magyar népnek nincs esélye. Nem akartunk több olyat látni, hogy a koncerten magyarok vernek magyarokat. Azt szeretnénk, ha összefognátok, és próbáljatok tenni valamit azért az apró közösségért, amit mi, délvidékiek képviselünk!

T. T.

Minden embert várnak a zenekar hivatalos Facebook oldalán! Bátran mondjátok el a véleményeteket: http://www.facebook.com/fekabarany

Dalaikat itt hallgathatjátok meg: http://youtube.com/fekabarany

.

Megosztás

A nap idézete

"Szépséget a békében, - hitet a háborúban, - vigaszt az összeomlásban, - reményt a hontalanságban.... Adhat-e valaki ennél többet Nemzetének?"

/Zászlós Zsóka/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information