2018, július 18, szerda
   
Betűméret

"Csak az kapjon bizalmat, aki a közösségért akar tenni" - Interjú Gulácsi Beátával, az MTTK HÖK elnökével

HOK01
Gulácsi Beáta,
az MTTK HÖK elnöke

Interjú Gulácsi Beátával, az MTTK HÖK elnökével a sikerekről, a megpróbáltatásokról, a távlatokról, a mai fiatal magyar értelmiség átütő erejéről, a politika beszivárgásáról és számos más témáról

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar (MTTK) sokak szerint a délvidéki magyarság egyik stratégiailag fontos intézménye. Innen kerül ki a leendő magyar értelmiség egy része. A 2006. október 16. óta működő Kar három akkreditált oktatási programot tud felkínálni: az osztálytanítóit, az óvópedagógusit, valamint a mesterképzést.

Az immár szerteágazó kapcsolatokkal rendelkező, kiváló oktatási feltételeket nyújtó korszerű intézmény vérkeringésében egyre jelentősebb szerep jut a Hallgatói Önkormányzatnak (HÖK). A „diákparlamentnek” is nevezett testület tevékenysége érezhetően felélénkült és felpezsdült amióta a „karmesteri pálca” az ambiciózus magyarkanizsai Gulácsi Beáta kezébe került. Biszák Lilla, a HÖK oktatási tanácsának tagja kreatívnak, merésznek és karizmatikusnak minősítette Beátát, az elnököt. Az alábbi interjú betekintést nyújt a HÖK tevékenységébe, de egyúttal más, fiatalokat érintő témákról is szó esik. Gulácsi Beáta a viszonylag érzékenyebb kérdésekre is nyílt és egyenes válaszokkal szolgált.

Mióta töltöd be az elnöki posztot? Milyen mércék alapján választják meg a HÖK elnökét és vezetőségét?

Tavaly májustól látom el az elnöki teendőket. Előtte is igyekeztem hasznossá tenni magam. Társaimmal 2010-ben megrendeztük az egyetem első gólyabuliját. A rendezvényt akkor a HÖK segítsége nélkül, önszorgalomból hoztuk össze. Onnantól kezdve számos más megmozdulást, akciót kezdeményeztem és vettem részt ezekben. Talán ennek köszönhetően figyeltek fel rám és szavaztak nekem bizalmat a Kar hallgatói. Egyébként a HÖK elnökét és vezetőségét maguk a hallgatók választják meg. A tanulmányi átlag nem játszik szerepet, a jelöltek jellemvonásai, emberi tulajdonságai döntik el a választások végkimenetelét. Fontos, hogy olyan vezetőségi tagok kapjanak bizalmat, akik ténylegesen akarnak valamit tenni a közösségükért, a hallgatókért.

mttk
Az MTTK épülete

Mire terjed ki a HÖK tevékenysége, hatásköre?

Az egyik elsődleges célkitűzés, hogy megpróbáljunk enyhíteni a hallgatók szociális problémáin. Például előfordult, hogy a tanulók egy része nem tudta fedezni egy-egy kirándulás költségeit. Ilyenkor a HÖK közbenjárásával sikerült biztosítani számukra a szükséges anyagi eszközöket.

A testület többnyire öneltartó. Az államtól jelképes összeget kapunk, amit idő- és energiaigényes adminisztráció előz meg: Magyarán: egy csomó papírral kell igazolni mire óhajtjuk felhasználni a szimbolikus eszközöket.

Bevételünket tehát zömében önerőből biztosítjuk. A gólyabulin kívül számos egyéb rendezvényt és bulit szervezünk. A befolyt összeget kizárólag jótékonysági célokra fordítjuk. Egyebek között a szabadkai Žarko Zrenjanin és Kolevka, valamint a magyarkanizsai Bárka gyermekintézmények gyermekeinek igyekszünk örömet szerezni. Viszont utolsó jótékonysági akciónk alkalmával a szabadkai Azil Alex állatmenhelyen segítettünk. Gyermekprogramunk természetesen felöleli a húsvéti és karácsonyi ajándékozást. Kiemelném, hogy a vajdasági magyar média díjmentesen reklámozza az akcióinkat.

Van-e beleszólásotok a Kar döntéseibe?

Szerencsére mindig volt beleszólási jogunk és remélem, a jövőben is így lesz.

Előfordult-e, hogy a HÖK nem értett egyet az MTTK valamely döntésével és emiatt küzdelemre kényszerült a hallgatók érdekében?

Erre nem került még sor. A Kar vezetősége körültekintő a hallgatókkal, eddig nem alakult ki semmilyen konfliktus. Másrészt a hallgatók jelentős része kissé passzív és nemigen foglal állást az őt érintő kérdésekben.

Igaz-e, hogy ilyen testületekbe, mint a HÖK, altalában strébereket, ifjú karrieristákat választanak?

Miután a HÖK vezetőit maguk a hallgatók választják, nem hinném, hogy az olyan típusú jelöltek népszerűségnek örvendenének, de ez természetesen mindig változó.

Mely eredményeitekre vagy különösen büszke és mi az, amit a HÖK tekintetében szívesen elfelejtenél?

Számos sikeres konferencián vettünk részt, kiváló együttműködést alakítottunk ki a történelmi Magyarország területén működő magyar egyetemekkel, felejthetetlen kirándulások szervezésében is részt vettünk, amelyek során szakmai és a baráti kapcsolatokat ápoltunk külföldi felsőfokú oktatási intézmények hallgatóival. A kirándulásokat illetően az MTTK hallgatóit nagy számban sikerült mozgósítani, amit különösen fontos eredménynek tartok.

Továbbá mindenképpen büszkék lehetünk a jótékonysági rendezvényeinkre.

Talán egy eset volt, amit szívesen elfelejtenék. Az egyik bulinkon sárga szerelésben voltunk, mert ez a Kar színe. A felforrósodott választás előtti légkörben az egyik asszony a sárga szín alapján azt gondolta, hogy az egyik ismert politikai párt ifjúsági aktivistai vagyunk, és "nemes egyszerűséggel" leköpött minket.

HOK03
Egyetemi hallgatók kirándulás alkalmával

Mennyire érződik a pártpolitika beszivárgása az MTTK hétköznapjaiba?

A tanárok amolyan pajzsot képeznek a hallgatók és a politika között. Ha lenne is ilyen beszivárgás, mi azt nem éreznénk.

Vajon az, hogy ilyen fiatalon tisztséget töltesz be egy jelentős délvidéki magyar intézményben, netán azt jelenti, hogy vannak közéleti ambícióid?

Ha a közélet alatt oktatást és kultúrát is értesz, elképzelhető, hogy lesznek törekvéseim.

Mennyire lázadó a mai fiatal (leendő) értelmiség, mennyire akarja megváltani a világot, egyáltalán tisztában van-e a társadalmi körülményekkel, a közéleti viszonyokkal?

Fiatalos lázadásból természetesen nincs hiány, de amikor a tettek mezejére kellene lépni, megtorpanás, illetve némi passzivitás észlelhető. Például a HÖK által szervezett rendezvényeken is gyakran tömegesebb a más oktatási intézményekből érkezők jelenléte, mint a miénkből.

Az biztos, hogy sokan szeretnének "valamit", de, hogy mit azt még ők sem tudják igazán. De reméljük, ez előbb-utóbb kikristályosodik.

HOK02
A HÖK tagok a Gólyaszívatáson

Milyen távlatok elé néznek az MTTK hallgatói? Manapság ugyanis rengetegen szeretnének a tanügyben dolgozni, a helyek pedig többnyire megteltek. Ha valaki olyan családból származik, amelynek nincs megfelelő "politikai pedigréje", vagy nem rendelkezik egyéb jellegű kapcsolatokkal, nehezen fog elhelyezkedni az oktatásban. A médiában ziláltabb és homályosabb a helyzet, de az imént említett íratlan szabályok nagyjából erre a szférára is jellemzőek... Mi marad még?

A helyzet nem könnyű, de nem is reménytelen. Találékonyságra és kitartásra van szükség. Próbálkozni kell. Például Lilla és jómagam - a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ keretében és jováhagyásával - Magyarkanizsán létrehoztuk a Bagoly Kuckó civil szervezetet, amely gyermekekkel foglalkozik, vagyis tulajdonképpen gyermekcsorportról van szó. Minden szombaton 17 és 19 óra között általános foglalkozásokat tartunk szabadon és játékosan, elrugaszkodva az iskolai tantervtől, de nyílt napokat is tartunk, amelyeket mindig alkalomhoz kötünk (általában ünnepekhez). A központon keresztül sikeresen pályáztunk erre a projektumra. Alkalmanként az MTTK hallgatóit is bekapcsoljuk a foglalkozásokba. Ez természetesen nonprofit vállalkozás, de sokat segít a tapasztalatszerzésben, és egyebként is nagyon szeretünk gyermekekkel foglalkozni. Szóval, lehetőség akad, csak lehet nem mindig olyan formában, mint amilyenben számítunk rá, de mindenképpen élni kell vele.

Egyesek azt állítják, hogy az egyik délvidéki magyar párt az MTTK-n keresztül (is) "tenyészti ki" a leendő ifjúsági kádereit. Szerinted ez mennyire felel meg a valóságnak?

Erre csak annyit mondanék, hogy aki nem befolyásolható, arra ezen a téren úgysem lehet hatni. Ha pedig valaki úgy érzi, a munkahelyéhez szükséges egy olyan jellegű hovatartozás, lehet, hogy abban az irányban fog cselekedni. Ha már ennél a témánál tartunk, a Közgazdasági Karról pedig azt mesélik, hogy onnan a Demokrata Párt leendő káderei kerülnek ki. Hogy ez mennyire igaz, azt mindenki maga döntse el.

S. Z.
.

Megosztás

Hozzászólások   

 
+6 #3 ősmagyar Y-m-d H:i
kiváncsi
Idézet
 
 
+7 #2 ősmagyar Y-m-d H:i
Arra azért nagyon miváncsi lennék miért kell az egyetemistáknak sorban állni és aláirásaikkal támogatni a Vmsz-tminden választás alkalmával!?Azt hogy a tanári karnak ez úgymond kötelező mert hát mégis az állásukkal játszanak!
Idézet
 
 
+10 #1 buda Y-m-d H:i
Gratulálok a DélHir szerkeztőségéne k mert ezzel az interjuval is bizonyitotta hogy egy objektiv és magyar hirportál.
Idézet
 

A nap idézete

„A magyar nemzet a hősiesség, a lelki nagyság és a méltóság arisztokráciája. Mikor fogjuk adósságunkat ez áldott nemzet iránt leróni, mely a Nyugatot megmentette? Vajha a francia történetírás leróhatná már egyszer hálájának adóját a magyarsággal, a nemzetek hősével szemben. E nemzet hősi példájával felemel és megnemesít minket. A magyar hősiesség magas erkölcs megnyilatkozása.”

/Jules Michelet/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information