2018, október 23, kedd
   
Betűméret

Paranoiás tévképzetek: Vučić szerint az EU pénzeli a kormányellenes médiákat

http://www.nspm.rs/images/stories/hronika4/aleksandar-vucic-1351854926-225747.jpgA kormányellenes média pénzelésével vádolta meg az Európai Uniót a hét végén Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök, amelyet Brüsszel határozottan elutasított.

Vučić egy pénteki sajtótájékoztatón tett kijelentése kapcsán alakult ki nyilatkozatháború közte és Maja Kočijančić, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője között.

A szerb kormányfő bírálta a Balkáni Kutatóhálózat (BIRN) nevű regionális tudósítói hálózat egyik cikkét, amelyben a kolubarai szénbánya felújításáról volt szó. Ez a bánya látja el fűtőanyaggal a Nikola Tesla hőerőművet, amely az ország elektromosenergia-ellátásának a felét fedezi.

Az említett szövegben az olvasható, hogy az állami tulajdonban lévő Szerb Villanygazdaság (EPS) egy tapasztalat nélküli társaságot bízott meg a kolubarai bányászati medencében levő víz kiszivattyúzásával, és emiatt nagy mértékben megnőttek a munkálatok költségei. Vučić szerint e "lejárató cikk" megírására az újságírók az Európai Uniótól és Michael Davenporttól, az EU szerbiai misszióvezetőjétől kaptak megbízatást és pénzt.

A szerb kormányfő kijelentésére reagált Kočijančić, szavait pedig a szerbiai sajtó is ismertette. A szóvivő megalapozatlannak nevezete Vučić kijelentéseit, amelyek szerint az EU azért fizetne egyes szervezeteknek, hogy azok lejárató kampányt folytassanak a szerb kormány ellen.

"Nagyon meglepődtünk a szerb kormányfő ezen állításain. Az EU támogatja a független és bátor újságírást, valamint a szólásszabadságot Európában és azon túl. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia alapelve, az EU pedig az ennek támogatására tett erőfeszítései keretében egyebek mellett vissza nem térítendő pénzügyi támogatást is jóváhagy a független és nem kormányzati szervezetek számára a régióban, a versenyképesség és szigorú eljárások alapján" - magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy a támogatott szervezetek szerkesztéspolitikája teljesen független, kizárólag ők felelnek a megjelent anyagokért.

"Az EU elvárja, hogy a szerbiai szervek biztosítsák a szólás- és sajtószabadság támogatásához szükséges környezetet" - szögezte le a szóvivő.

Kočijančić kijelentéseit nem hagyta szó nélkül Vučić és közleményében felháborodásának adott hangot, hogy az uniós sajtószóvivő az EU nevében próbálja őt elhallgattatni és még azt is megtiltanák, hogy újságírói kérdésekre válaszoljon.

Úgy fogalmazott: "ha a személyem akadályozza Önöket, mert nem akarok a kötélen rángatott bábjuk lenni, hanem csak a szerb nép szolgája, akkor egyenesen és egyértelműen tájékoztassanak engem erről és ne aggódjanak, elállok az útjukból, és azt is tudom, hogy sokan vannak, akik alig várják, hogy a "lótifuti" és a "Bólogató János" szerepét azonnal átvegyék".

A sajtószabadsággal kapcsolatban nem először került összetűzésbe európai szervekkel Vučić. Tavaly nyáron az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vádolta meg az online média cenzúrájával a szerb kormányfőt, amikor a májusi pusztító árvizekkel kapcsolatos kritikákat megfogalmazó honlapokat ért támadás. Emellett - meg nem nevezett személyek - a tavaszi hóviharok idején az internetre felkerült, Vučićot ábrázoló, kifigurázó videókat is megpróbálták eltávolítani. Az újságíró egyesületek körében pedig a legnagyobb felháborodást az Utisak nedelje (A hét benyomása) című interjúműsor betiltása váltotta ki, amelyet 23 év után, állítólag Vučić kérésére vettek le műsorról.(MTI)

.

 

Megosztás

Hozzászólások   

 
0 #1 Csaba Y-m-d H:i
Vucsity agybajt kapott már a hatalomtól.van olyan hogy kormány ellenes média?tudtommal ő cenzuráltat és szüntet meg műsorokat amik őt merik kritizálni...go ndolok itt az "utisak nedelje"-re ahol a szerkesztőnőt fenyegették telefonon keresztül is.azóta sem tud sehol elhelyezkedni az emlitett műsorvezetőnő Olja Beckovic. :-?
Idézet
 

A nap idézete

,,Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet."

/Hannibal/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information