2018, október 23, kedd
   
Betűméret

Figyelemfelhívó akciók a délvidéki magyarságért az Európai Parlamentben

asfdelvidekAz Európai Parlament november 18-án kezdődött üléshetén Strasbourgban a délvidéki magyarság területi autonómiájáért és jogfosztottságának megszüntetéséért Morvai Krisztina európai parlamenti és Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, az Európa Tanács magyar delegációjának tagja délvidéki magyar szervezetek vezetőivel összehangolt akciókat valósított meg. Az akciósorozat folytatása az idén október első hetében az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén a délvidéki magyarságért folytatott, erőteljes visszhangot kiváltó akciónak.

A kedd délután az Európai Parlament strasbourgi főépületében a „Vessenek véget a délvidéki magyarok elleni emberi jogi jogsértéseknek !” című közmeghallgatáson - amelynek házigazdája Morvai Krisztina EP képviselő volt - a Magyar Polgári Szövetség elnöke, Rácz Szabó László és a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke, Bozóki Antal, illetve Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő bemutatták a délvidéki magyarság aggasztó helyzetét és felhívták a figyelmet arra, hogy Szerbia EU csatlakozása mindaddig nem támogatható, amíg a magyar igényeket nem teljesítik. A többek között Tőkés László EP képviselő, illetve angol és olasz EP képviselők részvételével zajlott rendezvényen bemutatásra került az „Áldozatból bűnös?” című dokumentumfilmet az ismét egyre gyarapodó magyarellenes atrocitásokról és a tavaly október óta egy megfélemlítő jellegű koncepciós eljárásban mai napig előzetes letartóztatásban tartott hét délvidéki magyar fiatalról, akiket egy több magyar sérültet eredményező temerini kocsmai verekedés miatt vádolnak súlyos bűncselekményekkel.

Morvai Krisztina EP képviselő rámutatott: célunk, hogy a magyar kormányt, a magyar és más európai parlamenti képviselőket és más döntéshozókat meggyőzzük arról, hogy Szerbia uniós csatlakozása nem támogatható mindaddig, amíg a délvidéki magyarok területi autonómiáját nem biztosítják és amíg a magyarveréseket, és egyéb tömeges, durva emberi jogi jogsértéseket be nem fejezik Szerbiában.

asfdelvidek

A hét során a magyar küldöttség több kétoldalú találkozót bonyolít le különböző nemzeti delegációkkal annak érdekében, hogy megismertessék a valóságot a délvidéki magyar közösség mostoha helyzetével kapcsolatban, mivel az Európai Parlament legutóbb elfogadott szerbiai jelentése sem tér ki a magyarok jogfosztott helyzetére. A tájékoztatás érdekében angol és francia nyelvű ismertető anyagok kerülnek kiosztásra a képviselők részére, továbbá Bozóki Antal nemrégiben Budapesten bemutatott „A magyar közösség Szerbiában” könyvének angol szinopszisát, illetve az „Áldozatból bűnös” c. dokumentumfilmet.

Bozóki Antal a meghallgatáson elmondta, hogy Szerbia EU csatlakozásának elengedhetetlen feltétele a nemzeti kisebbségi jogokat biztosító belső jogszabályok és nemzetközi egyezmények, illetve előremutató európai gyakorlatok maradéktalan alkalmazása. Fontos követelmény a nemzeti kisebbségi területi és személyi elvű autonómia mielőbbi érdemi megvalósítása.

Rácz Szabó László szerint végzetes hibát követ el a magyar kormány azzal, hogy csak a Vajdasági Magyar Szövetséget  - amely párt teljes szerb függőségben él - hallgatja meg a délvidéki magyarok ügyében és emiatt azt gondolja, hogy minden a legnagyobb rendben van. Ha Magyarország nem áll ki mellettünk, akkor a délvidéki magyaroknak nem lesz jövője. Adott a történelmi pillanat, amikor Magyarország – ígéretét betartva – élhetne vétójogával Szerbia EU csatlakozásának folyamatában és megkövetelhetné az elszakított délvidéki magyar népet alanyi jogon megillető önrendelkezési jog biztosítását.

Gaudi-Nagy Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió ellenségként tekint a hagyományos nemzeti közösségekre, mivel a globális cégek által diktált egységes európai piac gondolatába nem férnek bele. Sajnálatosnak nevezte, hogy – mint minden nemzetnek – a délvidéki magyarságnak is vannak árulói: ez a Vajdasági Magyar Szövetség, amely saját politikai megélhetése érdekében nem áll ki a délvidéki magyarság jogaiért és rózsaszín képet fest a délvidéki magyarságról kifelé. Változás csak akkor lesz, ha a magyar kormány védhatalomként küzd az elcsatolt magyar közösségekért.

A közmeghallgatás előtt tüntetés zajlott a délvidéki magyarokért az Európai Parlament épülete előtt, amelyen felszólalt Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Bozóki Antal, Rácz Szabó László, illetve Sógor Csaba EP képviselő. A tüntetés után a meghallgatáson részt venni kívánó embereket közel egy óráig nem engedték be az EP épületébe arra hivatkozva náluk magyar zászló van, illetve a tüntetésen való jelenlétük miatt veszélyt jelentenek. Hosszas huzavona után végül erőteljes nemzeti jogvédő fellépésre léphettek csak be a magyar zászlóval. (morvaikrisztina.hu)

Kapcsolódó: A délvidéki magyarság helyzetéről tartottak közmeghallgatást Strasbourgban

.    

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information